Tidligere arrangementer (som er blevet afholdt).


Nyeste øverst.


Kære forening, organisation eller sammenslutning,

Hermed fremsendes invitation til Miljørådets åbne møde i oktober, hvor meteorolog Jesper Theilgaard vil fortælle om klimaets tilstand.
Videresend gerne invitationen til alle medlemmer, medtag i nyhedsbreve, læg den på web, Facebook eller lignende.
Alle er meget velkomne.

Klimaets tilstand ved meteorolog Jesper Theilgaard

Miljørådet i Furesø Kommune inviterer til gratis møde om klimaforandringerne onsdag den 9. oktober kl. 19.00 i Teatersalen i Farum Kulturhus.

Det er gået op for de fleste, at vejret har ændret sig voldsomt over hele kloden. Selv i Danmark. Det mærker vi også i Furesø Kommune. Vejret opfører sig ikke længere, som det gjorde engang. Det vidner ikke mindst de seneste års talrige lokale oversvømmelser om. Varsler om skybrud er ikke længere usædvanlige, men er nu nærmest blevet hverdag i sommerhalvåret.
Fra udlandet hører vi om voldsom tørke, oversvømmelser og en natur under stærkt. pres,

Der er mange myter om klimaet, og der er mange forskellige opfattelser af, hvad klimaændring og global opvarmning er. Det gælder både den videnskabelige baggrund, konsekvenserne og de nødvendige tiltag for at imødegå dem.
Med Jesper Theilgaards baggrund som meteorolog gennem mere end 40 år, ser han det nu som en væsentlig opgave at formidle viden om de klimaændringer, der er i gang i øjeblikket.

Jesper Theilgaard vil give et letforståeligt indblik i den komplicerede debat om klimaets tilstand. Han kommer naturligvis også ind på det succesfulde klimamøde i Paris i november 2015, hvor verden samlede sig i kampen mod de risici, som den globale opvarmning giver. Men Parisaftalen er ikke god nok til at løse problemet, så hvad gør verden for at forbedre den? Og kan vi hver især selv gøre noget?

Efter foredraget vil der være mulighed for at stille spørgsmål og få svar fra Jesper Theilgaard.

Med venlig hilsen
MILJØRÅDET I FURESØ KOMMUNE

Vores lokale reparationscafé,

Anden gang var lørdag d. 26. oktober 2019. Det var en endnu større succes. Der kom 36 opgaver ind. Der var mange forskellige opgaver. F. eks. trøjer og bukser, der skulle sys. Juletog og hækkeklippere, der skulle repareres. CD, DVD-afspillere og båndoptagere med dårlige drivremme. Grammofon med dårligt batteri. Kunderne kom ikke kun fra Furesø Kommune, men også fra vores nabokommuner.

Vores lokale reparationscafé slog dørene op for første gang lørdag d. 28. september kl. 11 – 13 i Satellitten, Værløse. Det var en stor succes.

De 6 -7 frivillige reparatører var passende travlt beskæftiget med dagens i alt 17 indleverede opgaver, og det summede af liv på en rigtig hyggelig måde. Imens man sad og ventede, kunne man tage kaffe, te og kage – og hjemmebagte boller
Kun 3 ting måtte blankt afvises, alle fordi de simpelthen ikke kunne skilles ad: En Butler kaffemaskine, en Kenwood køkkenmaskine og en Nespresso-kaffemaskine fra Kina. Ledningsoptrækket i en Miele-støvsuger kunne desværre kun delvis forbedres, men stort set resten af opgaverne skabte glade ejere der gik hjem med deres Electrolux-støvsuger, 3 par bukser, en jakke, der fik ny lynlås, en kaffekværn der blev loddet og nu fungerer igen og 2 jersey-bluser, der fik professionel hjælp.
En tredjedel af opgaverne må foreløbig vente, men også i alle disse tilfælde forlod ejerne stedet med et tilfreds smil, fordi reparatørerne kunne konstatere hvilke helt præcise reservedele, som ejerne selv må skaffe til næste gang for at deres apparater kan komme til at fungere igen: en drivrem er ikke bare en drivrem! - det gjaldt for eksempel en VHS-afspiller og en SONY-båndoptager og en B&O-båndoptager. Endelig blev der arbejdet intenst på en Controler til en X-box: Det lykkedes fint at reparere den tydeligste fejl, men derefter stod det klart at batteriet havde ligget ubrugt i maskinen for længe, så det havde ødelagt printpladen, ærgerligt! En rigtig god idé at fjerne batterierne til alt vores elektroniske grej!
Alle opgaverne blev vejet, og på de 3 timer lykkedes det at redde 59 kg affald – her er dog medregnet de maskiner, som afventer rigtige reservedele.
Arrangørerne fra Miljøpunktet og miljøforeningen Furesø Agenda 21 var i positiv snak med alle, også flere interesserede besøgende fra helt andre kommuner som havde hørt morgenens radiospot i P4 kl. 7.30
Vi gentager succesen lørdag 26/10 og 30/11, så bare kom an!
Jane Lindum FA21
Fredag d. 6. september kl. 14 - 18 Kommer organisationen
"Danmark for målene" på Værløse Bymidte

Emne: Energi
Her kan du lære en masse om FNs verdensmål og samtidig vil der være mange lokale aktiviteter og boder.
FN's Verdensmål Hér kan du læse om FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling.

Flere vilde haver i Furesø kommune!
En inspirationsaften onsdag 24. april 2019 kl. 19.30 i din lokale miljøforening Furesø Agenda 21.
Bagefter indbød FA21 til en kort generalforsamling og en forfriskning.
Det foregik på Rådhuset i Værløse, Bryllupssalen. Inviter meget gerne venner og dine naboer i grundejerforeningen til at være med – det drejer sig om at skabe flere haver med mere værdifuld natur.

Jo flere vi er, desto bedre. Det var gratis at deltage,

Haver kan, uanset størrelse, rumme et rigt plante- og dyreliv, og din have har også potentialet for at blive fuld af summende insekter, livlige småfugle og puslende pindsvin, hvis du giver plads.
Du kan gøre en stor forskel for den trængte mangfoldige natur. Ikke mindst, hvis du kan inspirere dine naboer til at være med.
Biolog og naturhaveentusiast Rikke Milbak leverer et levende foredrag om de vigtigste principper for en naturrig have. Det er simple og helt praktiske tiltag, som alle haveejere kan inspireres af.Om Rikke Milbak – www.rikkemilbak.dk
Har siden 2016 beskæftiget sig indgående med formidling om havernes natur, og deltaget aktivt i Vild Med Vilje-bevægelsen.
I 2017 fortalte hun i DR1-radioprogrammet Natursyn og i TV2 Lorry´s Naturen Nu om indsatser for mere natur i haverne. I 2018 modtog hun Bydelsprisen i Brønshøj-Husum for sit inspirerende lokale arbejde i Københavns nordvestlige villakvarterer.


Vandets Dag søndag den 24. marts 2019

kl. 10-12 på Farum Genbrugsstation, Gammelgårdsvej 79

Kl. 13-15 på Værløse Genbrugsstation, Ballerupvej 75

På programmet er bl.a.:

- Aflever din sprøjtegift og få til gengæld tre bunddækkeplanter og en fliserenser, som kan hjælpe i kampen mod ukrudtet.

- Få gratis kompostorme med hjem til havens kompost.

- Få en gratis goodiebag (så længe lager haves).

- Deltag i quizzer og konkurrencer (mest for børn).

- Få gode tip til havepleje og find inspiration til en nemmere og vildere have.

- Bliv klogere på grundvandet og på, hvordan du passer på det.

Det er Furesø Kommune, Furesø Vandforsyning, genbrugsstationerne, Danmarks Naturfredningsforeningen og den grønne guide der står bag arrangementetNaturvandring i Værløse Vest søndag 9. september 10.00 – 12.30

Mødestedet er P-pladsen ved Hjortøgård og turen foregår herfra mod Søndersø, ikke altid på stier.
Hvilke planter har overlevet denne hede sommer – og kender du lokalområdets buske og træer ?
Anna Bodil Hald fortæller, og du bliver dus med sensommerens natur.

Turen er arrangeret i et samarbejde mellem Hjortøgård og Værløse Naturgruppe.
Høslæt med le onsdag 12. september 2018 om formiddagen kl. 9.30 – ca. 12
Nogle af jer vil måske være interesseret i at lære at slå græs med le – uden motorlarm og brug af benzin. Man hører derimod fuglene synge uforstyrret, og er med til at fremme mangfoldigheden af god flora. FA21 arrangerer i år sammen Værløse Naturgruppe et 'efterslæt' onsdag 12. september – men det er om formiddagen kl. 9.30 – indtil ca. 12, afhængigt af hvor mange der dukker op fra vores gruppe af høslæt-entusiaster – og afhængigt af, hvor meget der er nået at vokse frem, siden vi slog græsset 17. maj. Denne naturplejeaktivitet foregår altid på en bestemt eng sydøst for Søndersø, som man passerer, når man går rundt om søen. Skriv tilbage til Jane, hvis du vil være med – der er mulighed for at fremskaffe en låne-le, og vi instruerer gerne, så du ikke får ondt i ryggen eller andre steder!
Hvis du er interesseret i at være med i år, er du velkommen til at melde det til formanden - gerne på denne adresse: Jane Lindum:
festjane@gmail.com


P-pladser nås fra vejene: Ballerupvej, Jonstrupvangvej og Sandet. Herfra må man gå eller cykle til området med høslæt, da stedet ikke kan nås per bil!!

Host slet kort

Arrangører: Værløse Naturgruppe, Furesø Agenda 21 og DN ’Giv naturen en hånd’.


Medbring: Passende tøj og fodtøj, arbejdshandsker, vand og andre drikkevarer.

Det er gratis at deltage i kurset. Alle er velkomne.


Jubilæums Høstmarked
Skolelandbruget, Stavnsholtvej 171 i Farum
Søndag den 19. august 2018 kl. 10-14

I anledning af Høstmarkedets 20 års jubilæum har vi udvidet programmet, så der nu vil være mere musik, pattegris over bål, tale ved borgmesteren med mere.


Men du kan selvfølgelig som altid også besøge boderne, prøve børneaktiviteterne,
klappe dyrene og nyd den ægte markedsstemning.
Du kan købe alt fra økologiske grøntsager til honning og syltetøj, pileflet, uldsutsko og meget meget mere.


Og du kan købe mad, øl og sodavand eller kage og kaffe, som du kan nyde til hyggelig musik. Der er ikke p-pladser ved Skolelandbruget, så snup cyklen eller tag bussen.
Det er ikke tilladt at medbringe hunde på Skolelandbruget.


Høstmarkedet er arrangeret af Skolelandbruget, miljøforeningen Furesø Agenda 21 og den grønne guide.


Yderligere oplysninger hos: Skolelandbruget tlf. 7235 8200 eller den grønne guide tlf. 7216 4120


Grøn omstilling: Debatmøde
samt efterfølgende generalforsamling 2018– sådan vil vi forme fremtiden i vores kommune!
Der er nye kommunale kræfter, der vil hjælpe os:
- Lene Munch-Petersen, ny formand (S) for det
politiske udvalg Natur, miljø og grøn omstilling og
- Claus Torp, ny by- og kulturdirektør i Furesø
Kommune
Kom og mød begge disse kapaciteter, når de holder oplæg
til Miljøforeningens generalforsamling:
Onsdag 18. april 2018 kl. 19.30
på Furesø Rådhus, Stiager 2, Værløse


16/9-17: Miljødag – Byt og sylt fra din økohave. Farum Bytorv kl. 10-13
Invitation til ÅBENT MILJØRÅDSMØDE


tirsdag den 19. september kl. 19 - 21.30,
Teatersalen, Farum Kulturhus


Emner: • Valg af 3 repræsentanter til Miljørådet.
• Vores Grundvand samt håndteringen af
forureningerne og afværgeforanstaltningerne
på Flyvestation Værløse, Sydlejren


Indleder: Walter Brüsch, tidligere chef for GEUS,
Statens Geologiske Undersøgelser, nu DN


Kom og mød chefer fra bl.a. Statens Ejendomsselskab
Freia A/S, Furesø Kommune og Furesø's politikere.


Hvem skal have ansvaret?
Skal "Forsvaret" eller skal de
"430 nye familier i vores Kommune"
have ansvaret og betale for
Forsvarets forureninger i de næste 100 år ?MILJØRÅDET i Furesø Kommune består af
• Furesø Industri • Furesø Erhvervsforening • Miljøforeningen Agenda 21 •
• Danmarks Naturfredningsforening • Friluftsrådet, Storkøbenhavn Nord •
• Nordsjællands Landboforening • Danske Handicaporganisationer •
• Furesø By og Land • Lokalsamfundenes Samvirke •
• 3 Lokalt valgte borgere, for 2 år ad gangen •

Hvad sker der med mit affald?


Dette møde er blevet udsat, pga. for få tilmeldinger. Der er endnu ikke fastsat ny dato.


Har du ofte undret dig over, hvad der egentlig bliver af dine konservesdåser, plastikbakker og kartoffelskræller, når du har sorteret dem og smidt dem i de rette skraldespande?

Det kan du få svar på nu! Kom og hør konsulent Daniel Lynge Hansen fra Vestforbrænding fortælle om affaldets vej fra skraldespand til nye produkter, når Miljøforeningen Furesø Agenda 21 inviterer alle interesserede til

Affaldsmøde onsdag den 10. maj 2017 kl. 19-20.30 i cafeområdet i Galaksen i Værløse.
Du vil også kunne få svar på:
- Hvorfor skal jeg sortere?
- Nytter det noget?
- Bliver det hele ikke bare blandet sammen alligevel?
- Hvor rent skal mit affald være for at kunne genbruges?
- Hvor bliver affaldet kørt hen?
- Hvad gør jeg med sammensatte produkter?
Og alle andre mulige spørgsmål, du måtte have om affaldssortering og affaldets vej*
Mødet er gratis, dog er tilmelding (senest dagen før) til:
festjane@gmail.com
nødvendig af hensyn til let forplejning.
Arrangører: Miljøforeningen Furesø Agenda 21 og den grønne guide.

*Specifikke spørgsmål om affaldsordningen i Furesø Kommune behandles altså ikke på mødet, men skal stilles direkte til Vestforbrænding på telefon 70 25 70 60.

Fælles invitation fra Miljørådet i Furesø + Furesø Agenda 21:

Invitation til Åbent Miljømøde, mandag den 13. juni 2016 kl. 19.30-21.45
Kulturhuset Galaksen, lokale "Orbit", Bymidten 48, VærløseMiljørådet i Furesø Kommune afholder åbent miljømøde om ”Grøn omstilling i Furesø Kommune” under titlen:
”Grøn omstilling er ikke kun Affaldssortering”.


I fortsættelse af den voldsomme debat om starten på den vidtgående affaldssortering, som kommunen netop har igangsat - for foreløbig enfamiliehuse - har Miljørådet i Furesø Kommune følt, at en åben diskussion om hele den grønne omstilling, lige nu er på sin plads. Derfor inviterer vi alle interesserede borgere og politikere til et spændende møde
Miljørådet har inviteret Søren Nors Nielsen, en af Danmarks førende eksperter, forsker ved Aalborg Universitet i København og Mittuniversitetet i Östersund, til at indlede mødet om ”Grundlaget for en grøn omstilling i Furesø kommune”.
Hvilke konkrete handlinger skal det til for at opnå bæredygtighed.
Hvordan kan jeg selv bidrage?
Hvordan kommer vi over hindringerne ?

Kan vi styrke strukturer, der kan forene kræfterne og opnå et fornuftigt debatklima mellem de samfundsgrupper, der ser nødvendigheden af at styre udviklingen i Furesø i en bæredygtig retning: borgerne, kommunen, håndværkerne, de lokale fødevareproducenter, erhvervsforeningen, industriforeningen o.s.v. - kort sagt os alle.

Se programmet på kommunens hjemmeside.

Af underemner kan nævnes:
Vi vil gerne have fokus på Furesø Kommunes muligheder og de lokale, særlige udfordringer.
Hvad er plus og minus i den politik som man driver i Furesø Kommune ?
Hvordan engageres de lokale virksomheder til at omstille grønt – og kan man få virksomhederne til at samarbejde ved at specialisere sig ?
Hvordan får man borgerne til at skifte til grøn energi ?
Spørgsmål om at spare og forbruge mindre, selv om det er en hindring for fri erhvervsudvikling.
Fokus på genbrug - samt begrænsning af spild og udslip af giftige stoffer.

Mange hilsener – Ingvar Frier

Formand: Ingvar Frier – Paltholmterrasserne 55 E – 3520 Farum – 29 45 33 78 – frier@12move.dkKom til debatmøde mandag 13. juni 2016:


Fælles invitation fra Miljørådet i Furesø + Furesø Agenda 21:


Invitation til Åbent Miljømøde, mandag den 13. juni kl. 19.30-21.45
Kulturhuset Galaksen, lokale "Orbit", Bymidten 48, Værløse

Miljørådet i Furesø Kommune afholder åbent miljømøde om ”Grøn omstilling i Furesø Kommune” under titlen:
”Grøn omstilling er ikke kun Affaldssortering”.

Den Grønne Omstilling - hvorfor er vi alle nødt til at omstille os og hvordan gør vi det?
Oplæg ved Søren Nors Nielsen
MSc, PhD, Dr. agregado

Et gratis, offentligt Miljørådsmøde. Alle er velkomne!

Søren Nors Nielsen er medforfatter og med i tre internationalt anerkendte initiativer, men oplægget er naturligvis på dansk og formet så vi alle kan være med.
6/5: Miljødag – økoplantebyttedag. Værløse Bymidte, kl. 10-13


Arrangør: Den grønne Guide, Furesø Kommune
Miljørådsmødet på torsdag 4/2-2016 kl. 19.00 i Kulturhuset Stien, Paltholmterrasserne 1

Ud over en drøftelse om Bybækgrunden, hvor mødet holdes, er forslaget til Furesø Kommunes Agenda21-strategi på programmet. Som miljøforeningen FA21 læser dette forslag er der mere fokus på benyttelse af vores miljø snarere end beskyttelse. Især afsnittet om det åbne land lægger op til mere turisme i naturen inkl. en campingplads, flere boliger og bofællesskaber i eksisterende stuehuse på landbrugsejendomme, håndværk, m.m. i overflødiggjorte driftbygninger, osv. Også Flyvestationen nævnes som havende særlige forhold, der muliggør udvikling af friluftsliv og turisme.
Agenda 21 afsnittet, som knap fylder 2 sider, er efter vores mening tamt og mangelfuldt, hvilket forekommer uforståeligt, da sagen dog handler om en ’Plan- og Agenda21-Strategi’, som iflg.
Planloven 15/2 2000 bør indeholde fire punkter, hvilket vel stadig gælder selv om planloven netop er blevet lavet om, ikke umiddelbart til det bedre. De 4 punkter er:
En status. Javel; afsnittet"Planlægningen siden sidst", giver via et kort en oversigt over de lokalplaner, der er vedtaget siden planstrategien 2012. Men derudover er der behov for at kende nogle tal som giver grundlaget for f.eks. den planlagte 2% årlige CO?-besparelse som fra nu af bliver vanskeligere fordi de ’lave frugter’ er høstet. Vi vil da også gerne vide hvilke ’lette’ løsninger der er opnået. Og hvor langt er vi i affaldsformindskelsen? og ressourceforbruget, f.eks. af vand?
Kommunens visioner og de mål, som vi stiler mod. Der er mange gode hensigter, men kun få
Konkrete handlinger for at nå disse mål. Det er navnlig denne del der forekommer svag, hvorved hele forslaget får en noget tåget fremtidsværdi. Dette, sammen med en anvendelig
Evalueringsplan, der såvidt vi kan aflæse, slet ikke er beskrevet.
Kom og giv dit besyv med!


Jane Lindum, formand for miljøforeningen Furesø Agenda21

Lørdag 26. september 2015 kl. 10 - 14 medvirker FA21 i Foreningsfestival og kulturdag i Farum Kulturhus.

Kom og få inspiration til selv at spare luften for nogle tons CO2 !


Den Grønne Karavane besøger Lille Værløse Skole i uge 43, i dagene tirsdag 20. til torsdag 22. oktober. FA21 hjælper igen den grønne guide med dette undervisningsprojekt, der blev startet i 2001 og som siden har besøgt utallige skoler med stor succes.
Det drejer sig om tværfaglige miljøaktiviteter, som virkelig flytter noget i elevernes handlekraft og forståelse af begrebet 'miljø'. Læs mere på den grønne guides hjemmeside: www.gronguide.furesoe.dk

Høslætkursus ved Søndersø 30. maj 2015
Aflyst pga. for få tilmeldte.
To gratis økologiske havekurser med Karin Gutfelt.
Der har været så mange interesserede at begge kurser nu er fuldt besat. Du er velkommen til at skrive en mail til Den Grønne Guide, Maj-Brit Petersen,
E-mail: mbpe@furesoe.dk
hvis du kunne tænke dig at være med på et lignende kursus i 2016.

Kursus 1: Kom godt i gang
Det ene kursus er et grundkursus for dig, som gerne vil vide mere om, hvordan du kan dyrke og holde din have økologisk – og hvilken betydning det har for både din have, dyrelivet, miljøet og din egen sundhed.
Kurset er for alle, der har lyst til at dyrke haven – lille eller stor – uden brug af sprøjtegifte og kunstgødning og alligevel få en sund, frodig og udbytterig have. Alle kan deltage, og det kræver ingen forudsætninger, ud over lysten til at være med.
Kurset foregår 3 onsdage fra kl. 19-21.15: ons. 15. april, d. 22. april og d. 13. maj.

Kursus 2: Kom videre
Har du allerede styr på grundprincipperne i økologisk havebrug, men kunne du tænke dig at blive delvis selvforsynende i frugt og grønt, er dette ”fortsætterkursus” lige noget for dig.
På kurset vil du bl.a. få indblik i, hvordan du kan forlænge høstsæsonen, hvordan du kan lave frøsamling fra egne afgrøder og få praktisk erfaring med at lave en plan over sædskifte i din egen køkkenhave.
Kurset foregår 3 onsdage fra kl. 19-21.15: ons. 29. april, d. 6. maj og d. 20. maj.Vi skal lære at bruge dansk tang i vores madlavning!
Miljøforeningen Furesø Agenda 21 (FA21) afholdt klimamadkursus – for anden gang med fokus på tang som ultrasund menneskeføde. Det skete lørdag 27. september 2014 fra kl. 15 – 19.30 i skolekøkkenet på Syvstjerneskolen, Skovløbervangen 1, 3500 Værløse med kok og kostvejleder Anita Dietz Lykkegaard, forfatter til bogen Rimelig rå. www.anitadietz.com
Tang er stadig en relativt ukendt råvare i de danske køkkener, men der tales mere og mere om tang som en rig kilde til både protein, vitaminer og mineraler samt omega 3. Ikke alene videnskabsfolk er begejstret, også de mennesker der selv er begyndt at bruge denne spændende råvare. På kurset bruger vi ren dansk tang, som i miljømæssig henseende er anbefalelsesværdig alene fordi der herved spares mange fly-km, og derved også CO2-udslip til atmosfæren.
Miljøforeningen FA21 inviterer nu til det 8. klimamadkursus og ønsker at de heldige 20 personer der er plads til, ikke alene vil få lyst til at bruge de nye opskrifter i deres eget køkken, men også dele dem med andre. De alt for tydlige klimaændringer gør det nødvendigt at ændre spisevaner, for det er i høj grad her at vi påvirker CO²-indholdet i den luft vi alle skal leve af. I global henseende forventes der at blive mindre agerareal til at dyrke proteinrig kost, derfor er det på tide at vi i Danmark lærer at udnytte havets ressourcer bedre. Borgerne i Furesø Kommune vil på denne måde være med til at gå foran!
Anita Dietz, lokal økologisk kok , har siden FA21’s tangkursus sidste år haft en fantastisk udvikling af sit firma og har udviklet endnu flere opskrifter hvori tang indgår. Anita gennemgår opskrifterne og derefter træder kursusdeltagerne i aktion og fremstiller retterne. Opskrifterne bliver kopieret til deltagerne. Der spises i fællesskab, og deltagerne får lejlighed til at evaluere de forskellige retter. Der bliver også evaluering af i hvor høj grad råvarerne og fremstillingsprocesserne er ’klimavenlige’.
Deltagerne betaler selv for de indkøbte råvarer, men Furesø Kommunes Miljøinitiativpulje har igen ydet støtte, således at deltagerprisen har kunnet holdes på kr. 200 kr. for medlemmer 2014 af Furesø Agenda 21 og kr. 300 for andre. (Det kan oplyses at kontingentet i FA21 stadig er 125 kr, så det kan altså betale sig at blive medlem)

Anitas mail er: mad@anitadietz.com


Den Grønne Guide i Furesø kommune tilbød:

Gratis foredrag om madspild
med Selina Juul
Onsdag den 3. september kl. 19-21.15 i Teatersalen, Farum Kulturhus
Vidste du at en gennemsnitsfamilie smider mad for 10.000 kr. ud – hvert år?

Kom og hør Selina Juul fortælle hvad madspild betyder
for både miljø, økonomi og sociale forhold og få gode
råd og ideer til hvad du selv kan gøre for at minimere
dit eget madspild.
Selina Juul er en af Danmarks førende eksperter på mad-
spild og er stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af
Mad – Danmarks største bevægelse mod madspild.
Hun er også vinder af Nordisk Råds Natur- og miljø-
pris, ALT for damernes Kvindepris samt Svend Auken-
prisen.
Foredraget er et arrangement under projektet
”Klima- og Miljøambassadører for borgere i Furesø
Kommune” og støttes økonomisk af Miljøstyrelsens
”Pulje for Grønne Ildsjæle”.
Alle er velkomne. Tilmelding ikke nødvendig.
Yderligere information, kontakt den grønne guide
på mbpe@furesoe.dk ell er tlf. 7216 4120

Gratis økologisk havekursus

Er du haveejer og vil du gerne vide mere om, hvordan du kan holde og dyrke din have økologisk – og hvilken betydning det har for både din have, dyrelivet, miljøet og din egen sundhed?

Så har du nu chancen for at deltage i et gratis kursus i økologisk havebrug.

Kurset er for alle, der har lyst til at dyrke haven – lille eller stor – uden brug af sprøjtegifte og kunstgødning og alligevel få en sund, frodig og udbytterig have. Alle kan deltage og det kræver ingen forudsætninger – ud over lysten til være med.
Og det er gratis at deltage!

Kurset foregår over 3 aftener kl. 19-21.15:
Den 29/4, den 6/5 og den 13/5

Kurset bliver afholdt i Hareskovby Medborgerforening, Skandrups Allé 7, 3500 Værløse.

De to første kursusgange er med oplæg af økologisk havedyrker, biolog og biavler Karin Gutfelt. Den tredje kursusgang foregår, som en haverundvisning i Karins egen økologiske have i Værløse, hvor du kan få masser af inspiration.

Program:
Tirsdag den 29. april kl. 19-21.15:
På den første kursusgang introduceres det økologiske begreb. Økologi betyder ”at holde hus med naturens ressourcer”. Du vil få en gennemgang af de vigtige næringsstoffer, samspillet mellem dyr, planter og jord og tips til, hvordan du med forskellige tiltag kan gøre haven mere levende.

Tirsdag den 6. maj kl. 19-21.15:
Her får du mere konkret viden om, hvordan du planlægger din køkkenhave, laver sædskifte og sikrer gødningscirkulationen. Du får gode råd om, hvad du kan plante i din prydhave, så du minimerer havearbejdet og samtidig får en smuk og blomstrende have.

Tirsdag den 13. maj kl. 19-21.15:
Rundvisning i Karins egen og meget frodige økologiske have, hvor der på knap 1000 m2 både er plads til køkkenhave, blomstrende bede, rindende vand, masser af hyggekroge samt bier og høns.

Der serveres the/kaffe under kurset og det er gratis at deltage.

De tre kursus-gange hænger sammen, og det er derfor ikke muligt kun at tilmelde sig et enkelt arrangement.

Tilmelding skal ske til Karin Gutfelt på e-mail:
karin@overgaardgutfelt.dk
eller telefon: 21447324
Det er gratis at deltage og tilmeldingen er bindende. Der tildeles plads efter ”først til mølle”-princippet, dog har borgere i Furesø Kommune første prioritet.
Tilmeldingen skal ske senest den 22. april 2014
Høstmarked
på Stavnsholt Skolelandbrug Søndag d. 17. august 2014 kl.10 - 14Julemarked på Farum Bytorv. Lørdag d. 14/12-13 kl. 9 - 14Nyt i oktober 2013:

Høringssvar på Forslag til Furesø Kommuneplan 2013 fra Miljøforeningen FA21
Høringsbidrag til Affaldsplanforslag 2013 - 2024
Høringsbidrag til Furesø kommunes Klima- og Miljø-politikplan 2014
Læs vores høringssvar her:

Høringssvar
Kursus i madlavning med dansk tang 26/10-2013
Kurset er støttet af Furesø Kommunes Miljøinitiativpulje.

Sund og naturlig mad med tang, madkursus på 4 timer, lørdag 26. oktober 2013 kl. 15.00 – ca. 19.00
Kurset foregår i skolekøkkenet på Syvstjerneskolen, Fægyden 1, 3500 Værløse

Kurset her er i høj grad et foregangsarrangement. Thorkild Degn Johansson, kendt fra TV, indleder med en information om den nye og relativt ukendte råvare, som allerede nu er videnskabeligt anerkendt som en rig kilde til både protein, vitaminer og mineraler samt omega 3, men som endnu anvendes af relativt få. Der vil blive brugt ren dansk tang, som i miljømæssig henseende er anbefalelsesværdig alene fordi der herved spares mange fly-km, og derved også CO2-udslip til atmosfæren.
Miljøforeningen FA21 forventer med sine klimamadkurser at påvirke miljøbevidstheden i Furesø Kommune, således at borgere får handlekraft til at indrette sig på de forventede klimaændringer. I global henseende forventes der at blive mindre agerareal til at dyrke proteinrig kost, derfor er det på tide at vi i Danmark lærer at udnytte havets ressourcer bedre. Borgerne i Furesø Kommune vil på denne måde være med til at gå foran!

Men hvordan bruger man så denne tang, så det bliver en lækkerbisken?
I samarbejde med Thorkild har Anita Dietz, lokal økologisk kok med speciale i raw food, udviklet nogle spændende opskrifter hvori tang indgår. Anita gennemgår opskrifterne og derefter træder kursusdeltagerne i aktion og fremstiller retterne. Opskrifterne bliver kopieret til deltagerne. Der spises i fællesskab, og deltagerne får lejlighed til at evaluere de forskellige retter. Der bliver også evaluering af i hvor høj grad råvarerne og fremstillingsprocesserne er ’klimavenlige’.

Der vil kun være plads til 20 deltagere, så det er først til mølle…
Deltagerne betaler selv for de indkøbte råvarer.
Deltagerprisen bliver hermed kr. 150 kr. for medlemmer 2013 af Furesø Agenda 21 og kr. 300 for andre. (Det kan oplyses at kontingentet i FA21 er 125 kr)

Tilmelding og yderligere oplysninger fås ved henvendelse til Anita Dietz Lykkegaard,
Mad@anitadietz.com
samt forudgående indbetaling af deltagergebyret på hendes konto: . 3169-0010753309
Samtidig vil vi bede dig om at skrive os begge: min mail er festjane@gmail.com
- Altså: skriv en mail til både Anita og til mig for at tilmelde dig og med besked til mig om du vil benytte lejligheden til at være medlem af FA21. Plus din geografiske adresse og dit tlf.nr (hurtig forbindelse) med dig.
- husk at anføre dit eget navn på 'meddelelser til modtageren' når du indbetaler deltagergebyret.
Du kan sagtens betale begge ting på én gang, blot vi begge får besked om hvad du vælger.

Venlig hilsen,
Jane Lindum fm. for Miljøforeningen Furesø Agenda 21
og
Anita Dietz Løkkegaard, kok og kostvejleder

NB: Vær venlig at bruge denne mail: festjane@gmail.com

og Anita Dietz : Mad@anitadietz.com og konto nr. 3169-0010753309..Tag på Høstmarked på Skolelandbruget søndag d. 18. august 2013.
Arrangeret af Grøn Guide Maj-Brit Petersen
Kom og oplev ægte markedsstemning på Høstmarkedet, der traditionen tro bliver afholdt på Skolelandbruget i Farum søndag d. 18. august i tidsrummet 10-14.


Igen i år er der traditionen tro lagt op til ægte markedstemning, når småproducenter fra lokalområdet kommer og sælger ud af alle deres herligheder. Du kan som altid få alt, lige fra økologiske grøntsager fra den lokale økologiske gård Stengården, Kai’s søde honning, søde bær fra Rokkedyssegård, cremer fra Jonstrup Naturprodukter eller varme uldsokker fra Birkemose Uld samt meget meget mere. Og har du besvær med at bære det hele, kan du købe en smuk hjemmeflettet pilekurv hos Nina til at bære det hele hjem i.

Underholdning for store og små
Tag endelig både børn og bedsteforældre med, for der vil være rig mulighed for underholdning for alle. Dørene til staldene på Skolelandbruget vil være åbne, så du kan kigge indenfor og aflægge dyrene et besøg – og uden for i foldene, kan du beundre de mange får, geder og kvier. Er du mere til kulinariske udfordringer, vil Naturparkens Venner, som tidligere år, sørge for, at der bliver mulighed for at bage pandekager over bål. Hos Skolelandbruget og Den Grønne Guide kan du prøve kræfter med at rulle dine egne bivokslys eller deltage i miljøquizzen og måske være heldig at vinde en ”Høstmarked præmie”.

Uden mad og drikke
Når nu kreativiteten er udfordret og indkøbskurven fyldt, vil det være muligt at smage på lækre grillet kød fra naturpleje-kvæg fra Dalsbakkegård eller få stillet sulten i Cafe Artistkoks madbod

Og har du spørgsmål om miljø og natur vil både Danmarks Naturfredningsforening, Furesø Agenda 21 Forening og Den Grønne Guide være til stede og behjælpelige med information og gode råd.

Høstmarkedet er i år blevet til gennem et frugtbart samarbejde mellem Skolelandbruget i Farum, Furesø Agenda 21 Forening og alle de deltagende producenter.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
FAKTA:
Høstmarked på Skolelandbruget i Farum, Stavnsholtvej 171, 3520 Farum
Søndag d. 18. august kl. 10-14
Yderligere information kan fås hos Skolelandbruget på tlf. 4495 0768 eller Den Grønne Guide på tfl. 2336 7446Høslætkursus

Søndag 26. maj 2013 kl. 10 - ca. 15
Økologisk havekursus


Kurset er for alle, der har lyst til at dyrke haven – lille eller stor – uden brug af sprøjtegifte og kunstgødning og alligevel få en sund, frodig og udbytterig have. Alle kan deltage og det kræver ingen forudsætninger ud over lysten til være med.
Og det er gratis at deltage!

Kurset foregår over 3 aftener kl. 19-21.15:
Den 30/4, den 7/5 og den 14/5
Kurset er blevt afholdt i Hareskovby Medborgerforening, Skandrups Allé 7, 3500 Værløse.

De to første kursusgange er med oplæg af økologisk havedyrker, biolog og biavler Karin Gutfelt. Den tredje kursusgang foregik, som en haverundvisning i Karins egen økologiske have i Værløse, hvor du kan få masser af inspiration.

Program:
Tirsdag den 30. april kl. 19-21.15:
På den første kursusgang introduceres det økologiske begreb. Økologi betyder ”at holde hus med naturens ressourcer”. Du vil få en gennemgang af samspillet mellem dyr, planter og jord og tips til, hvordan du med forskellige tiltag kan gøre haven mere levende.

Tirsdag den 7. maj kl. 19-21.15:
Her får du mere konkret viden om, hvordan du planlægger din køkkenhave, laver sædskifte og sikrer gødningscirkulationen. Du får gode råd og ideer til, hvordan du kan dyrke din prydhave, så du minimerer dit havearbejde og samtidig får en smuk og blomstrende have.
Desuden vil du få gode råd om plantevalg, der passer til dine ambitioner, havetype, lysmængder og som samtidig er med til at tiltrække nyttedyr, der bl.a. sikrer bestøvningen af din have.

Tirsdag den 14. maj kl. 19-21.15:
Rundvisning i Karins egen og meget frodige økologiske have, hvor der på knap 1000 m2 både er plads til køkkenhave, blomstrende bede, rindende vand, masser af hyggekroge samt bier og høns.